Sínrendszerek

A világítástechnikai sínrendszer egy olyan világítási megoldás, amelyben a lámpatesteket egy sínre rögzítik, amelynek segítségével könnyedén mozgathatók és cserélhetők. A sín általában alumíniumból vagy más könnyűfémből készül, és kis méretű áramellátó vezetékekkel van ellátva. A sínrendszerek formája és elrendezése az adott helyiség funkciójától és dizájnjától függ, és az egyes területek különféle igényeihez igazodik. A sínre szerelt lámpatesteket rögzítők segítségégével fixálják, és az áramellátó vezetékeken keresztül kapnak áramot.

Általában a mennyezet közelében vagy a falak mentén futtatják, de kreatív megoldásokkal például mennyezetbe süllyesztett sínekkel is lehet dolgozni. A sarokelemek segítségével akár oldalfalról a mennyezetre is futtatható sínek is összeállíthatók. A Central Lámpaboltban kapható síneket tetszőlegesen lehet vágni, illetve toldani. Budapesti lámpaboltunkban a Maytoni, Ideal-Lux és Milagro nevű gyártó is forgalmaz süllyesztett, illetve falon kívüli síneket.

A sínrendszert általában olyan helyeken ajánlott elhelyezni, ahol fontos a világítás rugalmassága és a világítótestek könnyű mozgathatósága. Ezáltal lehetőség van a világítás irányának és intenzitásának könnyű beállítására, ami különösen fontos olyan helyeken, ahol változó felhasználási célok vannak, vagy ahol a világítás funkciója gyakran változik. Ilyen helyek lehetnek például:

1.         Éttermek és kávézók: A világítási sínrendszer lehetővé teszi a megfelelő hangulat létrehozását a különböző étkezési élményekhez, például romantikus vacsorákhoz, baráti összejövetelekhez, üzleti ebédekhez stb.

2.         Galériák és múzeumok: A világítási sínrendszerek lehetővé teszik a kiállított műtárgyak megfelelő megvilágítását és a figyelemfelkeltést a kiállított művekre.

3.         Boltok: A világítási sínrendszerek lehetővé teszik a termékek kiemelését és a bolt hangulatának meghatározását.

4.         Otthonok: A világítási sínrendszerek alkalmazása lehetővé teszi a különböző helyiségek megvilágításának testreszabását. A maytoni dekoratív spotfejei nem csak a világítás, hanem a lakás dekorálásának szerepét is betölti.

A Maytoni, Ideal-Lux és Milagro termékkínálatában is megtalálhatóak különböző toldóelemek, amelyek segítségével számos formát lehet kialakítani.

A világítási sínrendszerek formája és elrendezése az adott helyiség funkciójától és dizájnjától függ, és az egyes területek különféle igényeihez igazodik. A tervezés során fontos figyelembe venni a helyiség méretét, alakját és az elérhető természetes fényt is. A Dózsa György úton található Central Lámpaboltban kollégáink szakszerű segítséget nyújtanak a megfelelő világítás megtervezésében.