A Skandináv lakberendezési stílus

A Skandináv lakberendezési stílus a skandináv országokból származik, például Svédországból, Norvégiából, Dániából. Stílusjegyeit jelentősen befolyásolják az adott éghajlati viszonyok, a helyi kultúra és hagyományok. A stílus legfőbb jellemzője a funkcionalitás, letisztultság, természetesség és minimalizmus.

A stílus népszerűsége Magyarországon is növekszik, sokan találják vonzónak a stílus egyszerűségét és időtállóságát. A skandináv országok éghajlata hideg és sötét téli hónapokat hoz magával, éppen ezért a belsőépítészek különösen nagy hangsúlyt fektetnek a világításra. A hosszú, sötét nappalok miatt a stílus törekszik a melegséget sugárzó elemek, természetes anyagok és világos színek használatára.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan lámpatestet, ami kiválóan alkalmazkodik a skandináv enteriőrbe.

  • Természetesség: A stílus főként természetes anyagokat használ, mint például fa, bambusz, vászon és üveg. Ezek az anyagok hozzájárulnak az otthonosság és melegség érzetéhez. Kiváló választás lehet az Ideal-Lux zsinegből készített Basket lámpacsaládja. Az olasz gyártó szintén népszerű lámpája a fonott ernyőjű Haunt SP1 Bianco, vagy a kenderkötélből készült Canapa SP6  függesztéke.
Ideal Lux - Central Lámpa - lámpa kereskedés és szaküzlet
  • Letisztultság: A skandináv stílusú lámpákra nem jellemző a díszítettség és a felesleges dekoráció. Jellemzőek az egyszerű geometriai formák, minimalista vonalak. Előszeretettel alkalmaznak gömb és henger formákat.Ilyen megoldás lehet az Idaeal-Lux Nemo Plus SP5 csillárja, vagy a Look SP1 elnevezésű függesztéke.
  • Világos színvilág: A tiszta és letisztul megjelenést elősegíti a pasztellszínek használata. A lámpaernyők és lámpatestek leggyakrabban használt színe a fehér, szürke, bézs vagy fa szín. A Német Maytoni gyártó Calvin Z177-FL-01-BR elnevezésű állólámpája tökéletesen illeszkedik a skandináv enteriőrbe. Konyhába vagy előtérebe előszeretettel választják a Maytoni  Lantern MOD029-PL-01-W típusú függesztékét, amely fa betéttel van dekorálva. Mennyezeti lámpának tökéletes megoldás Lehet a Wheel PL5 Bianco szövet ernyős mennyezeti lámpa.
  • Funkcionalitás: A skandináv tervezésben a funkcionalitás különösen fontos. A lámpák tervezése során az egyszerűség és a használhatóság előtérben áll, és gyakran beépített vagy állítható funkciókkal rendelkeznek. A Milagro Baron nevű spot családja remekül illeszkedik a skandináv lakberendezési stílusba.  Ugyanilyen jó választás lehet az Ideal-Lux  Dynamite SP6 Bianco elnevezésű spot lámpája is. Ezek a spot lámpák nemcsak egyszerűséget és természetességet közvetítenek, de remekül betöltik funciójukat is. Irányíthatóságuknak köszönhetően alkalmasak olyan terek bevilágítására is, ahova kevesebb természetes fény kerül.  Konyhapult vagy konyhasziget megvilágításra kiváló opció lehet a Milagro West megnevezésű lámpái is.

Várjuk Önt sok szeretettel 1134 Budapest Dózsa György út 61-63. címen található Central Lámpaboltban! Megújult bemutatótermünkben nagyobb területen tekintheti meg kibővült termékkínálatunkat!