Segítünk megtervezni otthona világítását.

Otthonunk kényelmének egyik kulcsszereplője a helyesen megtervezett világítástechnika. Szerencsés esetben még a burkolati, asztalos munkálatok és berendezési tárgyak megvásárlása előtt van elképzelésünk a világítási megoldásokról, ezzel ugyanis elkerülhető a festett vagy tapétázott falak vésése, falburkolati tervek változtatása, és egyéb utólagos munkák. Javasoljuk, hogy az építkezés és a felújítás első lépései között szerepeljenek a villamossági tervek alapos elemzése, valamit a helységek funkciójának megfelelő lámpatest típusok kiválasztása.

Lámpaboltunk felsorol néhány világítási típust segítségül, ami támpontként szolgálhat a belső terek megvilágításának átgondolásában. Következő bejegyzésünkben kitérünk részletesen a megfelelő fényeloszlásra is, amik szintén segíthetnek a világítástechnika megtervezésében.

1. Általános világítás: A természetes világítás (ablak, ajtó, üvegtégla) helyettesítésére szolgáló világítás, amely az egész terület megvilágítására alkalmas. Ilyen a központi helyre szerelt mennyezetlámpa vagy csillár, ami megfelelő a szoba egyenletes megvilágítására.  Ez esetben nem kell a helység különleges tereire tekintettel lennünk, tehát például egy dolgozó szobában nem kell számolnunk az íróasztal megvilágításával, csak a szoba kiegyenlített bevilágításával. Természetesen szabály, hogy a lámpatestek kiválasztásánál vegyük figyelembe a helység méretét is, és törekedünk arra, hogy 10 négyzetméterre legalább 1500/1600 Lumen fényáram kerüljön. Belmagasságtól és stílustól függően választhatjuk a beépített LED-es Oz SP D80 Oro-t, vagy a Schuller népszerű Saten kristály mennyezet lámpáját.

OZ SP D80

2. Helyi világítás: Egy adott helységrészben folytatott tevékenységhez szükséges fényigényt biztosítja. Ilyenkor kell számolnunk például az íróasztal megfelelő megvilágításával is. Íróasztalok örök klasszikusa az aranyszínű lámpatest zöld üveggel, mint például az Ideal Lux Lawyer TL1 terméke, de választhatunk modernebb lámpát is. A Milagro Gala lámpája már modern stílusú, és fényerő szabályozható.

Ezen kívül különösen fontos számolni a konyhapult és a fürdőszoba tükör megvilágításával is, de vegyük figyelembe az olvasási szokásokat is. Sokan szeretnek elalvás előtt az ágyban olvasgatni, és utólag jönnek rá, hogy az éjjelilámpa fénye nem feltétlenül elég ehhez. Ezért tehát érdemes olvasókarral felszerelt falilámpában gondolni. A Centrál Lámpaboltban kiállított Holiday AP2 Bianco állítható olvasókarának köszönhetően tökéletesen biztosítja a zavartalan olvasást.

Étkezőasztal fölé szintén célszerű helyi világítást alkalmazni, ilyenkor lámpaboltunk a lefele világító lámpatestek felszerelését ajánlja. A német Maytoni Fermi családja például remekül alkalmas az étkezőasztal megvilágítására, de válaszhatjuk az eltérő stílusú Schuller Sphere lámpát is.

3. Derítőfény: A filmforgatásoknál gyakran használják a túl sötét felületek és éles árnyékok derítésére szolgáló fényt. Otthonunkban a belmagasság optikai növelésére alkalmazhatjuk. A mennyezet közvetett megvilágításával felfele növeljük a térérzetet, a helységnek pedig lágyabb fényt nyújtunk. Ezt a hatást elérhetjük például stukkóba helyezett LED szalagokkal, vagy felfele világító falikarokkal. A falikarokat 170 cm felett ajánlatos felszerelni.  Az Ideal Lux Woody AP1 termékével például csalhatunk az alacsony belmagasságon.

4. Hangulatvilágítás: A meghitt beszélgetések, ünnepek, romantikus pillanatok központi szereplője. Barátságos, közvetlen hangulatot varázsolnak bármelyik helysége. Az ilyen pillanatoknak nyújtanak segítséget az asztali lámpák, falikarok, képmegvilágítók, állólámpák, vagy akár fényerőszabályozható lámpatestek is. Festményeinket kiemelhetjük képmegvilágítóval, ilyen lámpa típus például az Ideal Lux több színben és méretben kapható Bow családja is. A képmegvilágítók alkalmazásával a festmények kiemelésén túl bensőséges hangulatot is kölcsönzünk a szobánknak.

Ide sorolható a rejtett világítás is, amit falak, szekrények, polcok éleibe szerelt LED szalagokkal oldhatunk meg. Ez a módszer a hangulatos fény megteremtése mellett különleges dizájnt is nyújt a berendezési tárgyaknak.

Ugyancsak ide tartozik a súrlófény is, ami sejtelmes hangulatot varázsol a térben. A Central Lámpaboltban számtalan olyan falikar megtekinthető, melyek fénye gyönyörű árnyékot vet a falon. A Hot AP2 termékcsalád például felfele és lefele is súrlófénnyel világítja meg a sík felületet.

Ideal Lux - Central Lámpa - lámpa kereskedés és szaküzlet

Ugyancsak ide tartozik a súrlófény is, ami sejtelmes hangulatot varázsol a térben. A Central Lámpaboltban számtalan olyan falikar megtekinthető, melyek fénye gyönyörű árnyékot vet a falon. A Hot AP2 termékcsalád például felfele és lefele is súrlófénnyel világítja meg a sík felületet.