Hogyan válasszunk fényforrást?

Dolgozószoba

Világításunk megtervezése során az első lépés, hogy a helység adottságait figyelembe vesszük. Ha dolgozószobánk kissé sötétebb, akkor törekedjünk arra, hogy minél természetesebb fényt varázsoljunk a helységbe, és kerüljük a szemet igénybe vevő világítást. Dolgozószobánk megvilágítása során tehát érdemes olyan színhőmérsékletű fényforrásokat választani, amelyek leginkább visszaadják a természetes napfény hangulatát. Mint azt előző blog bejegyzésünkben olvashatták, a hideg fény hatására szervezetünk szerotonint termel, melynek hatására teljesítményünk maximalizálódik. Ebben a helységben tehát célszerű legalább 4000 Kelvines fényforrások használata, mely által koncentráltabbak leszünk, feladatainkra könnyebben fókuszálunk. Javasoljuk, hogy legyen egy mennyezeten elhelyezett központ világítótest, mely minden irányban egyenletesen szórja a fényt. Az általános világítás helyének meghatározása során figyeljünk arra, hogy munkaterületünkre ne vetüljön árnyék, ez ugyanis ártalmas a szemnek. A mennyezeten elhelyezkedő lámpatestek mellett alkalmazhatunk kiegészítő fényforrásokat is. Ha munkaasztalunkra nem vetődik elegendő mennyiségű természetes fény, akkor ajánlatos íróasztali lámpák használata. Számítógépünk elhelyezése során ügyeljünk arra, hogy a képernyőn ne tükröződjön vissza vakító fény. Érdemes arra törekedni, hogy ezekbe is olyan fényforrásokat vásároljunk, melyek a legkevésbé erőltetik meg a szemet, illetve legkevésbé vetnek kontrasztos fényt a monitorra. Népszerűek azok a beépített LED-es asztali lámpák is, melyeknek nem csak a fényerejét szabályozhatjuk, hanem színhőmérsékletüket is, elkerülve ezzel a zavaróan vakító fényt. A Centrál Lámpabolt kínálatában számos olyan íróasztal lámpát találhatnak, melynek fénye egészen a sárgástól a kékes színig igény szerint állítható. Közkedvelt termékünk a spanyolországi Schuller gyártó által piacra dobott Alive asztali lámpák. A különböző színekben megvásárolható termék a fent említett tulajdonságok mellett hőmérsékletmérő, illetve ébresztő funkcióval is ellátott. Íróasztali lámpa kiválasztása során hasznos, ha flexibilis karút választunk, ezáltal elérhető, hogy a lámpatest direkt fényt szórjon a megvilágítandó területre.
modern lámpatest
Amennyiben szobánk stílusa nem illeszkedik a modern lámpatestekhez, bátran választhatunk klasszikusabb formákat is, melyekbe igény szerint válogathatunk fényforrásokat. A klasszikusnak számító banklámpák még mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Az Ideal Lux gyártó által forgalmazott, különböző színekben kapható Lawyer TL1 már évek óta hatalmas sikert arat vásárlóink körében.
asztali lámpa
asztali zöld lámpa
Beépített LED-es mennyezeti lámpák esetében szintén találhatunk fényerő és színhőmérséklet szabályozható lámpákat. Dolgozószobánkba praktikus választás lehet a Maytoni Lulea mennyezeti lámpája, melynek fényét távirányító segítségével tudunk meghatározni.
mennyezeti lámpák
A Milagro gyártó által forgalmazott Volta elnevezésű modern mennyezeti lámpa ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkezik. A lámpacsalád függesztett változatokban is megvásárolható, így nagyobb belmagasság esetén is előnyös megoldás lehet.
mennyezeti lámpa
Ha a klasszikus formáknál maradunk, banklámpákhoz színvilágban és stílusban tökéletesen passzol a Sevinc 3045-ös cikkszámú lámpacsaládja. A széria több foglalatos változatban is elérhető, így szobánk nagyságától függően választhatjuk ki a megfelelő lámpatestet.
A Sevinc gyártó másik keresett sorozata a 2065-ös névre hallgató lámpacsalád. A kiváló minőségű, bronz öntvényből és kétrétegű üvegből készült lámpacsalád nem csak dolgozószobánk, hanem nappalink dekoratív eleme is lehet. A termékcsaládot ugyancsak számos variációban megvásárolgatjuk.
sevinc csillar
sevinc mennyezeti lámpa
sevinc asztali lámpa
  • Ajánlott fényerő: 3000-6000 Lumen
  • Ajánlott színhőmérséklet: 4000-6000 Kelvin

Hálószoba

Legtöbben arra törekednek, hogy a hálószobájukban békés, nyugodt hangulat uralkodjon. Ebben a helységben több szempontból is érdemes elkerülni a hideg fényhullámokat. Egyrészt a hideg fény könnyen összekeveredik az ablakból beszűrődő természetes napfénnyel, mely gátolhatja a pihentető alvást. Másrészt a meleg, sárgás fény hatására szervezetünkben melatonin termelődés áll elő, ennek hatására pedig relaxált, harmikus állapotba kerülünk. Fényforrás vásárlásnál a 2700-3000 Kelvin színhőmérséklet javasolt, itt azonban nem szükséges nagy teljesítményű izzók beszerzése. Mint a legtöbb helységben, a hálószobában is célszerű egy központi világítás alkalmazása, mely belmagasságtól függően lehet mennyezeti, vagy függesztett lámpatest. Lakásunk stílusához illeszkedő világítóeszköz vásárlása célszerű. Sokan a szövet ernyős lámpatestek mellett teszik le a voksukat, ettől a hálószoba atmoszférája kissé meghittebb, bensőségesebb lesz. Ilyen például a Central Lámpaboltban bemutatott, több színben is kapható Woody névre hallható széria is.
ideal lux lámpa
ideal lux lámpa
Az olasz Ideal Lux gyártó számos olyan szövet ernyős lámpacsaládot kínál, melyhez flexibilis olvasókarral ellátott falilámpa is tartozik. Ezeknek a falikaroknak előnye, hogy a beépített LED-es olvasókar direkt módon szórja a fényt, ráadásul önmagában is felkapcsolható, így ha olvasni támad kedvünk, akkor nem zavarjuk mellettünk alvó társunkat. Példának bemutatjuk a Hotel, illetve a Holiday névre keresztelt falilámpákat.
ideal lux
Hálószobában ugyancsak népszerűek a kristállyal kombinált, szövet ernyős csillárok, mint például az Opera SP6 és a hozzátartozó Opera AP3, illetve a hálószoba szekrényen elhelyezhető Opera TL1 asztali lámpa.
Ha a falikarnak nincs kialakítva hely, akkor is könnyedén található olyan család, amelynek asztali és állólámpái lehetővé teszik az olvasást. Igyekezzünk ernyővel ellátott lámpatesteket választani, hogy a közvetlen fénye ne legyen zavaró a szem számára. Hálószobánk légkörét sokan romantikussá, meghitté szeretnék varázsolni. Ez esetben kiváló választás lehet a Maytoni Grace lámpái.
Modernebb design alkalmazása során divatos megoldás, hogy asztal és falilámpa helyett a mennyezetről lelógó függesztékeket szerelnek az ágy mindkét oldalára. Ez a megoldás szintén lehetővé teszi az olvasást, és tökéletesen illeszkedik a legújabb lakberendezés trendeknek. Ilyenkor az egy izzós függesztékeket ajánljuk, ezek tökéletesen biztosítják az elegendő fényt. A a Centrál lámpaboltban kiállított Sailor SP1 függeszték kifogástalan alternatíva, hiszen felül zárt burája megakadályozza, hogy a fény oldalirányba is szóródjon.
Modern környezetben szintén jól mutathat a Schuller Sunrise nevű asztali lámpája. Ez a lámpatest akár 220 Lumennel is képes világítani, ráadásul beépített ébresztővel, rádióval és órával is ellátott. Fényerő szabályozható funkciója mellett állítható a szín is, de akár különálló dekorációs elemként is megállja a helyét.
  • Ajánlott fényerősség: 1500-4000 Lumen
  • Ajánlott színhőmérséklet: 2700-3000 Kelvin
A Dózsa György út. számon található lámpaszaküzletünkben a fent említett termékek szinte mindegyke megtekinthető. Szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket, hogy további javaslatokkal tudjuk segíteni otthonuk világításának megtervezésében.