Hogyan válasszunk fényforrást nappalinkba, étkezőnkbe, konyhánkba?

Mint az köztudott, a Nap energiát termel. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fényforrások is hasonlóképpen működnek. Az izzók színe hatással van szervezetünkre, éberséget, vagy akár álmosságot is képesek okozni. A kék fényhullámot kibocsátó fényforrások hatására testünkben un. szerotonin termelődik, amely által energetikusak, éberek leszünk, könnyebben fókuszálunk feladatainkra. Ezzel szemben a sárgás fényű izzók folytán szervezetünk melatonint kezd termelni, melynek eredményeképp álmos, relaxált állapotba kerülünk. Színhőmérséklet tekintetében megkülönböztetünk meleg fényű izzókat (2700-3000 Kelvin), fehér fényű izzókat (4000 Kelvin), illetve hideg fényű izzókat (6000 Kelvin). Nem árt tisztában lenni azzal. hogy minél hidegebb a fényforrásunk, annál erősebb lesz a teljesítménye. A közhiedelemmel ellentétben a fényerő nem Watt számban, hanem Lumen számban mérhető. A Watt szám az energia használat mérésére szolgál, míg a Lumen számmal behatárolhatjuk az adott izzó fényének erősségét. A Central Lámpabolt kínálatában lámpatestek mellett fényforrások is megtalálhatóak. Unios szabályozás értelmében 2018 szeptemberétől megszűnt a halogén izzók gyártása, valamint importja az Unio tagállamain belül. Helyettük azonban a korszerű LED fényforrások kaphatóak, melyek energiatakarékosak, és nem termelnek hőt. A Dózsa György úton található lámpaboltunkban 2-3 év garanciát vállalunk fényforrásainkra. A következő sorokban megpróbálunk segítséget nyújtani abban, hogy otthonunk egyes helységeiben milyen izzók alkalmazása célszerű. Fontos megemlíteni, hogy a helységek bevilágítása akkor lesz eredményes, ha 10 négyzetméterre minimum 1600 Lumennel kalkulálunk, ugyanis ez felel meg egy általános világításnak. Így tehát egy 20 négyzetméteres nappali bevilágítását legalább 3200 Lumennel tervezzük.

Nappali

Otthonunk központi része általában a nappali, ahol vendégeket fogadunk, kikapcsolódunk, vagy egy jó filmmel szórakoztatjuk magunkat. Akár barátainkkal beszélgetünk, akár TV-t nézünk, érdemes a fényforrásokat kombinálni annak érdekében, hogy világításunk alkalmazkodni tudjon az adott alkalomhoz. Így például csillárunkba tehetünk erősebb fényforrást, így egy társasági összejövetelen biztosítjuk a megfelelő világítást. A klasszikus csillárok általában E14-es foglalatúak, ezekbe a foglalatokba akár 560 Lumen számmal rendelkező izzó is tehető. Népszerű klasszikus lámpánk a Negresco SP8, melyben gyönyörűen mutat a gyertya formájú fényforrás.
A modernebb lámpatestek foglalata E27-es szokott lenni, melybe 1350 Lumenes fényforrás is betekerhető. Így például ha egyik top termékünket, az Audi-10 SP5-öt választja, összesen akár 6750 Lumennel is bevilágíthatja nappaliját.
Amennyiben csak pihenni szeretnénk, akkor elegendő egy kisebb teljesítményű fényforrás az asztali lámpába, vagy falikarba. Ajánlatos kerülni a hideg fényt, ugyanis annak kék színe túlságosan energikussá tehet bennünket, a meleg fény viszont barátságosabb hangulatot varázsol nappalinkba. Az állítható spot lámpák segítségével gyönyörűen megvilágíthatunk egy műalkotást, családi képet, de általa csökkenteni is tudjuk a TV képernyőjén visszaverődő fényt. A Spot lámpák foglalata a legtöbb esetben GU10, melybe maximálisan 900 Lumenes fényforrást is rakhatunk. Így például a képen látható Lunare PL4 közel 3600 Lumen fény kibocsájtására is alkalmas lehet.
Természetesen a fent említett példáknál sokkal kisebb teljesítményű izzót is használhatunk lámpatesteinkbe, itt a legerősebb teljesítményt igyekszünk bemutatni.
  • Ajánlott fényerő: 1500-4000 Lumen
  • Ajánlott színhőmérséklet: 2700-3000 Kelvin

Étkező

Egy kellemes étkezés során a túl sok fény ugyanolyan zavaróvá válhat, mint az álmosító félhomály. Étkező asztalunk felett jól mutathat egy olyan lámpa, melynek foglalatai egy síkban helyezkednek el egymás mellett. Ezek a lámpatestek általában kifejezetten étkező asztalok, illetve pultok megvilágítását szolgálják, ezáltal pontosan oda fogják szórni a fényt, ahova szükséges. Ilyen például a Candellux által gyártott Celia függesztékek.
Vásárlóink körében szintén népszerű a német beszállítónk, a Maytoni,  Erich nevezetű lámpacsaládja, melyek réz és nikkel színben is kaphatóak.
Egy semleges, fehér fény tökéletessé teheti étkezőnk hangulatát, javaslatunk szerint itt érdemes elkerülni a túlságosan kékes, vagy sárgás színt. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az étkezőben gyakran nem ugyanolyan mennyiségű fény szükséges. Egy nagyobb családi étkezésnél elvárt az erősebb világítás, míg egy romantikus vacsoránál inkább zavaró lehet. Megoldás lehet ilyen esetben a fényerő szabályozható fényforrások alkalmazása. Olasz beszállítónk, az Ideal-Lux egyik újdonsága a dimmerelhető izzók széles választéka. Az Ideál Lux E27 és E14 foglalathoz is gyárt fényerő szabályozható LED izzókat, mellyel könnyedén változtathatunk helységeink hangulatán.
  • Ajánlott fényerő: 3000-8000 Lumen
  • Ajánlott színhőmérséklet: 2700-4000 Lumen

Konyha

Otthonunk munkaterülete általában a konyha. Nem csak sütés-főzés közben elengedhetetlen az erős fény, figyelembe kell venni azt is, hogy a legtöbben ebben a helységben kezdjük napunkat. A kékes, hideg fény hatására éberré válunk, így kávéfőzés vagy reggeli készítés közben könnyedén felébredhetünk álmainkból.    Munkapultunk fölé célszerű lehet süllyesztett spot lámpa, vagy LED szalag elhelyezése, mely segítségével precízebben elkészíthetjük kedvenc ételeinket. A süllyesztett spot lámpákba a fent említett GU10-es fényforrás való, melyből szintén választhatunk hideg kékes, vagy fehér színt is. Illusztrációnkon lévő Swing spot lámpa feje dönthető is, ezáltal beállíthatjuk, hogy pontosan hova szeretnénk irányítani a fényt.
Néhány süllyesztett spot lámpa, mint a lenti képen látható Blues, azonban nem dönthető. Ezek szórási szöge a választott fényforrástól függ.
Ha a konyhában asztal is található, akkor fölé elhelyezhetünk melegebb színű fényforrást is, ezzel kiegyensúlyozva a munkapult körüli hideg fényt. A gőz miatt nem javasoljuk a textil ernyős lámpák felszerelését, mert azok könnyedén koszolódhatnak. A Central Lámpabolt választékában biztosan könnyedén talál stílusának megfelelő lámpát konyhájába. Közkedvelt a Lena SP3 függeszték, de ha modernebb lámpára vágyik, a Schuller gyártó által gyártott Narisa lámpacsalád is kitűnő választás lehet.
  • Ajánlott fényerősség: 4000-8000 Lumen
  • Ajánlott színhőmérséklet: 3000-6000 Kelvin
Reméljük tudtunk segíteni otthona világításának megtervezésében! A Váci úton található Central Lámpabolt szeretettel várja kedves vásárlóit, ahol további tanácsokkal is szívesen ellátjuk!